marți, 17 noiembrie 2009

Tort cu ciocolata si vin spumant

Ingrediente
Pentru blat: 250 g zahar tos, 8 oua mari, 250 g faina, 50 g unt, topit
pentru spuma de sampanie: 900 ml frisca nebatuta, 150 ml suc de lamaie, 75 g zahar tos, 30 g gelatina, 300 ml sampanie sau vin spumant, 500 g zmeura decongelata (sau fructe din dulceata)
Pentru glazura: 350 g ciocolata amaruie, rasa, 5 linguri glucoza lichida, cacao pentru pudrat
Mod de preparare
1 – Incepeti cu blatul
Preincalziti cuptorul la semnul 5/190ºC. Puneti la fiert un vas mare cu apa. Bateti spuma albusurile cu zaharul si asezati vasul la bain-marie; continuati sa bateti pana ce spuma se incalzeste. Luati de pe foc si continuati sa bateti inca 5 minute. Cerneti deasupra albusurilor faina si incorporati-o usor, de jos in sus. Adaugati untul si impartiti compozitia in doua tavi de cca 20×30 cm, unse si tapetate cu hartie. Neteziti suprafata si dati la cuptor, timp de 15-20 minute, pana cand blatul se rumeneste. Scoateti tavile si rasturnati blaturile pe un gratar metalic; lasati-le sa se raceasca, dupa ce, mai intai, ati desprins hartia.
2 – Pregatiti umplutura de sampanie
Bateti frisca pana cand incepe sa se intareasca. Intr-un vas mic, pe foc, puneti sucul de lamaie si zaharul. Cand amestecul este fierbinte, luati vasul de pe foc, adaugati gelatina si amestecati bine, pana cand aceasta se dizolva complet. Lasati amestecul sa se raceasca, apoi amestecati-l cu sampania. Incorporati amestecul in frisca batuta si dati deoparte.
3 – Asamblarea prajiturii
Ungeti un bol mare si tapetati-l cu hartie pergament. Dintr-unul din blaturi, decupati un disc si puneti-l la baza bolului. Asezati jumatate din cantitatea de zmeura, apoi jumatate din crema de sampanie. Asezati apoi un alt blat si zmeura, urmata de crema. Acoperiti cu un blat si dati la rece peste noapte.
Pentru glazura, puneti ciocolata si glucoza intr-un vas la bain-marie, amestecand pana cand ciocolata se topeste. Luati vasul de pe foc si lasati sa stea peste noapte. Framantati ciocolata pe o planseta pana cand devine flexibila (ca plastilina). Cu ajutorul unui sucitor, intindeti-o intr-o foaie groasa de 2-3 mm, intre doua hartii pergament. Acoperiti cu aceasta foaie din ciocolata prajitura rasturnata pe un platou de servit, de pe care ati indepartat hartia, si presarati un strat abundent de cacao.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină