Aperitive sau gustari calde sau reci
Aperitivul este o mica gustare care precede masa si care,prin gustul,aspectul si continutul lui,are scopul de-a stimula pofta de mancare.Nu trebuie sa se abuzeze de aperitive,atunci cand se serveste o masa cu meniu complet,pentru a nu se produce o satietate in detrimentul preparatelor de baza care vor urma.Se vor reduce la cateva tartine,masline,branza telemea sau cascaval(taiate cu cutitul riglat de 2 cm grosime si 2-4 cm lungime).
In aceasta lucrare,sunt descrise mult alte preparate care pot servi ca gustari,mentionandu-se unde este cazul,in reteta respectiva.
Pentru ornarea diferitelor arepritive sau dustari,masilinele se pot taia in forma de stea.Maslina se cresteaza,la capatul dinspre codita,numai pana la jumatatea ei,in 5 felioare,cu un cutit bine ascutit,desprinzandu-se apoi cu unghiile de sambure,iar acesta se scoate.Maslina va ramane plata,in forma de stea si asezata pe un fond deschis de unt,de branza sau galbenus ras,sau de maioneza,va fi foarte decorativa.Intre delioare se pot pune raze subtiri(ca niste scobitori) din gogosari (cruzi sau conservati).
Lamaia pentru ornat se taie cu marginea dintata cat este intreaga;se fac taieturi oblice,ca dintii de ferastrau,in coaja ei,de la un capat la celalalt,adanci pana aproape de miez,iar coaja se scoate.Apoi,lamaia se taie in felii subtiri,pe grosime si acestea in jumatati;cu ele se vor garnisi platouri cu aperitive.
In zilele fetive,pentru a nu solicita prea mult gospodina,mai ales daca si spatiul este insuficient,este de preferat sa se serveasca preparate reci,care se pot executa si aranja dinainte pe mese(asezate langa perete).Pe o masa,la indemana,se pun pe tavi:farfurii mai mici,tacamuri,servetele,pahare,scobitori si diferite bauturi.Fiecare invitat se va servi dupa gust si cand doreste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu