Oul este un element de baza in alimentatie,cu o mare valoare nutritiva.La noi in tara,cele mai frecvent folosite sunt ouale de gaina.Deoarece greutatea lor variaza intre 35 si 70 de grame,s-a luat ca medie pentru un ou normal 60 grame si,in functie de acesta greutate,s-au calculat toate ingredientele:faina,zahar etc.,mai ales pentru dulciuri.Pentru mai multa exactitate,in cazul cand ouale au diferente mari de marime,acestea se vor cantari intregi(si mari si mici),toate deodata,cate sunt indicate in reteta;totalul se impsarte la numarul lor,ca sa rezulte 60 grame pentru un ou.Sunt si retete care nu tin cont de marimea oualor,dar,in general,este bine sa se urmeze cu exactitate prescriptiile din reteta,pentru a asigura reusita preparatului.
La unele oua,cand se separa galbenusul de albus,ramane o cantitate apreciabila de albus,lipita de coaja care conteaza la unele preparate,unde masurile trebuie sa fie exacte.Se va desprinde si acest rest de albus cu varful degetului;lipsa lui poate sa compromita preparatul(v."Galuste pentru supa").
Ouale trebuie sa fie proaspete.Un ou proaspat are membrana galbenusului intreaga,cand se separa de albus.Fiecare ou se sparge deasupra unei farfuri,nu direct in preparat,pentru a evita riscul ca vreunul sa fie alterat.Atentie la separarea albusului de galbenus,atunci cand albusul trebuie batut spuma;daca albusul are cea mai mica urma de galbenus,spuma nu va mai fi tare.De asemenea ,cand vasul in care se bate sau telul prezinta urme de grasime,albusul nu se va bate spuma tare.Pentru albusul spuma se va folosi numai zahar tos,zaharul pudra il inmoaie.Pentru ca zaharul tos sa se topeasca mai repede,se va adauga odata cu el si o lingura cu zeama de lamaie sau cu rom.Romul umfla mai bine spuma si o mentine tare.
La un ou de 60 grame,galbenusul cantareste circa 22 grame,albusul,circa 32 grama si coaja,circa 6 grame.
Albusurile,ramane de la alte preparate,se pot partra inghetate in congelator,in borcan inchis cu capac,sau in punga de nailon,timp indelungat(10-12 luni),fara sa-si piarda proprietatea de a se bate spuma.La intrebuintare,daca s-a tinut cont de numarul lor,se cantareste albusul necesar,taiat cu cutitul (din borcan),dupa ce s-a desghetat putin (restul se conserva mai departe).Se calculeaza 32 grame pentru un albus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu